Woda pochodząca z topniejących gór lodowych to nowe źródło wody butelkowanej. Proces jej pozyskania jest najtrudniejszy technicznie
i najniebezpieczniejszy. Specjalistycznie wyposażone łodzie podnoszą lód z morza i odsyłają go do brzegu. Tam jest on płukany, topiony
i butelkowany.

Wszyscy znamy tragiczną historię Titanica. Obecnie mimo postępu techniki góry lodowe mogą w każdej chwili przewrócić lub zatopić łodzie pływające w ich pobliżu, dlatego muszą być zachowane wyjątkowe środki ostrożności.

Góry lodowe tworzą się poprzez oderwanie fragmentów lodu z lodowca. Następnie dryfują one z prądami oceanicznymi i ostatecznie topnieją. Istnieje tylko kilka miejsc na świecie, gdzie góry lodowe są zbierane: arktyczne wybrzeża Archipelagu Svalbard, w zachodniej Grenlandii i wschodniej Kanadzie.

Pozyskiwanie wody z topniejących gór lodowych ma znaczenie nie tylko dla konsumentów i amatorów unikalnych wód, ale także dla środowiska. Topniejące góry podnoszą, bowiem poziom wód w ocenach, co wywołane jest przez efekt cieplarniany. Naukowcy odkryli także negatywny wpływ gór lodowych na dno morskie. Pływające fragmenty lodowca zdzierają z dna obecną tam florę i faunę. W rejonie występowanie gór zarejestrowano znaczące zmniejszenie się bioróżnorodności środowiska. Mimo, że skala pozyskiwania wody pitnej
z odłamków lodowców jest niewielka, to jednak każda zebrana w tym celu bryła zmniejsza skale zniszczeń, jakie mogą powodować dryfujący i topiący się lód.

Do doboru właściwych gór lodowych podchodzi się z wielką starannością. Te, które pochodzą z dołu lub z boku lodowca należy unikać, ponieważ będą one zawierały osady i potencjalnie będą narażone na wpływ współczesnych zanieczyszczeń.

Lód ze skrupulatnie dobranych gór lodowych nie ma praktycznie żadnych zanieczyszczeń, ponieważ pochodzi z epoki przedindustrialnej. Ma miękki, lekki i przewiewny smak oraz najniższą zawartość składników mineralnych spośród prawie wszystkich wód butelkowanych.